Nagyvilág

2010.09.28. 19:14

A nyelvtörvény továbbra is hátrányosan érinti a kisebbségek nyelvhasználatát

<p>A szlovákiai nyeltörvény szigora néhány esetben ugyan árnyalatnyit enyhül, alapjaiban azonban nem módosul, a kisebbségek nyelvhasználatát továbbra is hátrányosan érinti és félreértelmezésekre adhat lehetőséget - véli a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SzMK).</p>

A szlovákiai magyar civil szférát képviselő SzMK Független Hírügynökséghez is eljuttatott keddi állásfoglalásában a pozsonyi kormány múlt pénteki döntésére reagál. Eszerint a parlament októberi ülésén napirendre kerül a nyelvtörvény módosító javaslata. A tervezetet a pozsonyi kulturális tárca dolgozta ki, majd a kabinet - a Híd párt képviselőivel folytatott tárgyalások után - kompromisszumos javaslatot hagyott jóvá.

A tervezet szerint a szaktárca csak végső esetben szankcionálhat. Várhatóan csökkentik a bírságok összeghatárait is - az eddigi 100-5000 euró helyett 50-2500 eurót vezetnének be. Daniel Krajcer kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy a szankciók főként a közigazgatási szervekre vonatkozhatnak, az állampolgárokra nem.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szerint azonban "a törvény szigora néhány esetben ugyan árnyalatnyit enyhül, alapjaiban azonban nem módosul, a kisebbségek nyelvhasználatát továbbra is hátrányosan érinti és félreértelmezésekre adhat lehetőséget".

Az SzMK úgy véli, a jogszabály eredeti filozófiája megmaradt. "A törvény továbbra is egyedüli és felsőbbrendű nyelvi normaként kezeli a szlovák nyelvet nemcsak a hivatalos érintkezésben, hanem a közélet és a magánélet egyes területein is. Továbbra is tilt, büntet és félelmet kelt" - olvasható az állásfoglalásban.

A kerekasztal arra a megállapításra jutott, hogy a javaslat kiterjeszti a pénzbüntetéssel sújtható alanyok körét. "A tervezet szerint elvileg magánszemélyek is büntethetők. Megítélésünk szerint ez komoly visszalépést jelent a nyelvtörvény korábbi változatához képest is. A magánszemélyek nemcsak az élet, az egészség, a vagyon védelmével kapcsolatos információk államnyelven történő feltüntetése hiányában büntethetők, hanem gyakorlatilag bármilyen esetben" - hangsúlyozza a fórum.

Kifogásolja a kerekasztal, hogy a kormányszervek a módosításról nem egyeztettek a kisebbségi szervezetekkel, pedig a szlovákiai nemzetiségek szervezetei és a kerekasztal képviselői átadták észrevételeiket Iveta Radičovának ((ragyicsová)) kormányfőnek és az illetékeseknek. "A törvényjavaslat sem tárcaközi egyeztetésre, sem pedig társadalmi véleményezésre nem került. Ehelyett politikai alkuk kérdésévé vált a törvénymódosítás végső megfogalmazása" - szögezi le az állásfoglalás.

A kerekasztal javaslatot dolgoz ki a kisebbségi nyelvek használatát szabályozó törvény módosítására, amelyet megvitat a szlovákiai szakmai szervezetekkel és a szlovákiai kisebbségek képviselőivel. Kéri az EBESZ kisebbségügyi főbiztosát is, hogy szlovákiai tárgyalásai során szorgalmazzon társadalmi vitát a kisebbséginyelv-használatról.

Bugár Béla, a koalíciós Híd elnöke pénteken úgy értékelte: olyan kompromisszumos megoldás született, amellyel lezárul a szankciók miatti félelem időszaka. A Híd továbbra is a tavaly szeptember óta hatályos nyelvtörvény teljes eltörlését tartaná a legjobb megoldásnak, de - figyelmeztet - ehhez hiányzik kellő politikai akarat.

A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) a nyelvtörvény megszüntetését tartja az egyedüli elfogadható megoldásnak, esetleg a szankciók teljes eltörlését az utolsó kompromisszumnak. A jogszabályt a megfélemlítés eszközének minősíti, és szerinte az új kormánykoalíció ezen alapjában nem változtat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!