Nagyvilág

2010.08.15. 11:21

Peking: nincs kapcsolat a tejpor és a csecsemők mellnövekedése között

<p>A kínai egészségügyi minisztérium szerint nincs bizonyíték arra, hogy tejpor miatt indult növekedésnek több lánycsecsemő melle - közölte az ázsiai ország állami hírügynöksége.</p>

A hatóságok azért kezdték el vizsgálni a Synutra cég egyik tápszerét, mert több orvos és szülő is panaszkodott, hogy az abban található hormonok miatt több 4 és 15 hónap közötti lánygyermekek melle megduzzadt.

A múlt héten a China Daily című lap számolt be arról, hogy az orvosok három lánycsecsemő szervezetében felnőtt nőkre jellemző mennyiségű női hormont találtak. Mind a három gyermeket a Synutra tejporából készült tápszerrel etették szülei. Később egy negyedik kislánynál is ugyanezt tapasztalták.

Túl korai szexuális fejlődés

A Synutra - amely a két évvel ezelőtti melamin-botrányban is érintett volt - sietett leszögezni, hogy termékeik biztonságosak, és azokhoz a gyártás során semmilyen mesterséges hormont vagy illegális anyagot nem adtak a gyártás során. A pekingi hatóságok kedden jelezték, hogy megvizsgálják az érintett tejport. A vasárnapi közlemény szerint a tesztek alapján nem bizonyítható, hogy összefüggés lenne csecsemők túl korai szexuális fejlődése és a tápszer között.

A minisztérium illetékesei egyébként a tejpor vizsgálatának bejelentésekor azt is közölték, hogy orvosi szakértőkkel külön vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy mi okozta a kisbabák mellnövekedését.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!