Nagyvilág

2010.08.26. 05:33

Ősi települést fedeztek fel a régészek Egyiptomban

<p>A fáraók korából származó települést fedeztek fel régészek egy egyiptomi oázisban, amely egykoron élelmezési központként szolgálhatott a szaharai útvonalakon átvonuló katonai csapatoknak.</p>

Az egyiptomi régészeti hivatal szerdai közleménye szerint az ősi települést Khargában fedezték fel, amely az ország nyugati sivatagjaiban található oázisok közül a legdélebbre helyezkedik el. A leletet a Yale egyetem amerikai-egyiptomi missziójának tagjai találták. A feltételezések szerint a település jelentős kormányzati központként működött az időszámításunk előtti 1600-as években.

Az egyiptomi főrégész, Zahi Hawass szerint a település csaknem egy kilométer hosszan, és 250 méter szélesen terülhetett el. Az ásatás helyszíne egy sivatagi karavánútvonal mentén fekszik, amely a Nílus-völgyét kötötte össze olyan távoli emberi településekkel, mint például a Szudán nyugati részén található Darfúr.

A közös, egyiptomi-amerikai régészeti kutatás amerikai vezetője, John Coleman Darnell szerint az ásatási helyszínen egy ősi pékséget is felfedeztek, amelynek maradványai arra utalnak, hogy a fáraók korából származó településen egykor akár egy egész hadsereget is élelmezhettek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!