Nagyvilág

2010.08.17. 15:31

Újabb újszülött halt meg Bukarestben - a személyzet is hibázhatott a szülészeten kitört tűz idején

<p>Belehalt a sérüléseibe még egy újszülött, ezzel négyre nőtt a bukaresti kórházban hétfőn kitört tűz áldozatainak száma - közölte a csecsemőt ápoló Grigore Alexandrescu Kórház orvosigazgatója.</p>

Dr. Radu Balanescu elmondta: a szerencsétlenség után az intézményükbe szállított kicsik közül ketten továbbra is súlyos állapotban vannak, míg hét másik újszülöttnek kritikus, de stabil az állapota, ám súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

A boncolás szerint a bukaresti Giulesti Szülészeti Kórházban kitört tűzben életét vesztett három újszülött egyike a füst belélegzése miatt halt meg, míg a másik két csecsemő oxigénhiány miatt vesztette életét. Balanescu szerint valamennyi gyereket azonosították már, de a hatóságok továbbra is szeretnék elvégezni a DNS-vizsgálatot, hogy biztosan megállapíthassák az áldozatok kilétét.

Az eddigi vizsgálatok szerint a szülészeti kórház intenzív osztályán azután csaptak fel a lángok, hogy a légkondicionáló rendszer egyik elektromos vezetéke kigyulladt egy faburkolat mögött. A vizsgálatot végző ügyészség szerint a kábel rosszul volt elhelyezve és szigetelve, ez okozhatta a tragédiát.

Mint közölték, a tűz lassan terjedt, és nagyjából egy óra telt el, mire a kórház személyzetének egyik tagja belépett a kigyulladt helyiségbe, és észrevette a lángokat. Az ügyészség ezért most kikérdezi a személyzet 15 tagját, köztük azt az ápolót, akinek a tűz kitörése idején abban a helyiségben kellett volna tartózkodnia - közölte Marius Iacob, a vizsgálat vezetője.

Anca Onofrei, a tűzoltóság szóvivője szerint a szerencsétlenséget az is fokozta, hogy a személyzet nem kezdte el kimenekíteni az újszülötteket abban az öt percben, ami az első vészhívás és a tűzoltók kiérkezése között telt el.

A kórházi személyzet magatartását egyébként kritikusan kezelte a keddi romániai sajtó is, mondván, jól mutatja az ország egészségügyi rendszerének gyengeségét. Hasonlóan vélekedett Dr. Gheorghe Burnei, a bukaresti Marie Curie gyermekkórház sebésze, aki a Realitatea televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: az egészségügyi ellátórendszer hibái miatt bármelyik pillanatban újabb hasonló tragédia történhet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!