Nagyvilág

2010.08.14. 12:56

Az HRW szerint hamarosan kivégezhetik a kövezésre ítélt iráni nőt

<p>"Mély aggodalmának" adott hangot a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a megkövezésre ítélt iráni asszonnyal kapcsolatban.</p>

A New York-i székhelyű szervezet péntek esti közleménye szerint ugyanis a 43 éves Sakineh Mohammadi-Ashtiani televízión is közvetített videóvallomása azt jelentheti, hogy hamarosan végrehajtják rajta a halálos ítéletet.

Véleményük szerint azonban bemutatott felvétel valójában kényszervallatás eredményeként született. "A körülmények ismeretében minden okunk megvan azt hinni, hogy kényszer alatt született ez az úgynevezett vallomás" - közölte Nadya Khalife, az HRW illetékese.

A szervezet feltételezéseit osztja a nő ügyvédje, aki szerint az iráni hatóságok kényszerítették ki védencéből a vallomást. Javid Kian arról is beszámolt, hogy a hatóságok nem engedik, hogy találkozzon Mohammadi-Ashtianival. Várakozásai szerint az iráni legfelsőbb bíróság napokon belül dönteni fog arról, hogy végrehajthatják-e az asszonyon a halálos ítéletet, amit Sadeq Larijani, az ország legfőbb bírósági vezetője július 11-én függesztett fel.

A kétgyermekes Sakineh Mohammadi-Ashtianit eredetileg házasságtörésért ítélték megkövezés általi halálra, majd később férje megölésével is megvádolták. Az asszony ügye nagy nemzetközi felháborodást és tiltakozást váltott ki, a kivégzést ennek hatására halasztották el.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!