Nagyvilág

2010.07.02. 12:50

Tüntető szerbek közé dobtak robbanószerkezetet: 12 sérült

<p>Koszovszka Mitrovica szerbek lakta részén robbanószerkezetet dobtak pénteken a demonstrálók közé. Szerbiai jelentések szerint 12-en, hat nő és hat férfi sérült meg a repeszektől.</p>

A szerbek az ellen tiltakoztak, hogy a koszovói hatóság irodát nyitott a városrészben. Szerbia és a koszovói szerbek nem hajlandóak elismerni a tartomány függetlenségét. A médiajelentések szerint egyelőre nem tudni, milyen szerkezet robbant az emberek között. A hangulat rendkívül feszült, a városrész felett a Kfor helikopterei köröznek.

A megosztott városban a szerbek a két negyedet elválasztó folyóhoz, illetve a rajta átívelő hídhoz vonultak. Mintegy ezren lehettek a tüntetők, amikor ismeretlenek közéjük dobták a bombát. Borisz Tadics szerb elnök elítélte az akciót, szerinte Szerbia békéjét és nyugalmát fenyegeti a cselekedet. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nem tesz lépéseket. Tadics egyúttal felszólította a nemzetközi intézményeket, hogy a lehető legélesebben ítéljék el az esetet és mindent tegyenek meg a törvényesség helyreállítása érdekében Koszovóban.

A két negyedet elválasztó hídnál is a nemzetközi erők katonái őrködnek. A helyi szerbek nem hajlandók elismerni a koszovói kormány fennhatóságát. Így azt sem akarják, hogy a városrészben irodát nyisson a kormányzat. A hivatalos indoklás szerint itt lehetne igazolványt, jogosítványt kérni. A szerbek szerint azonban más céljai lehetnek a pristinai vezetésnek. Az irodát egyébként a Kfor katonái őrzik. A demonstrálók eredetileg szerettek volna az épület elé menni tüntetni, de arra nem kaptak engedélyt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!