Nagyvilág

2010.07.05. 19:45

Jelentősen csökkent a görög államadósság

<p>A görög pénzügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a költségvetési hiány 42 százalékkal csökkent.</p>

A tárcavezető egyúttal reményének adott hangot, hogy lassan a gazdaság is jobban kezd teljesíteni. Az év elején még államcsőd fenyegette Görögországot. Ettől csak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közös kedvezményes hitele mentette meg Athént. A szocialista kabinet szerint az ország fordulóponthoz ért, és máris éreztetik hatásukat a szigorítások: közkiadások csökkentése, az adók behajtása és a hatékonyság növelése.

"Ma már bizakodva nézhetjük országunk jövőjét. Sikeresen elkerültük a gazdasági összeomlást"- fogalmazott Jorgosz Petalotisz kormányszóvivő. Görögország hatalmas, csaknem 14 százalékos hiányt halmozott fel. Az Unióban azonban az előírások szerint legfeljebb a GDP három százalékára rúghat a deficit. A görög kormány a frissen nyilvánosságra hozott adatok alapján optimisták. Már arról kezdtek beszélni, hogy a gazdaság lassulása sem lesz olyan jelentős mértékű, mint korábban vélték.

A munkavállalók, és főleg a szakszervezetek nem ilyen derűlátóak. A kormány megszorító intézkedései ellen folyamatosan tiltakoztak. A következő általános sztrájkot csütörtökre hirdették meg, amikor a parlamentben a nyugdíjkorhatár emeléséről szavaznak a képviselők.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!