Nagyvilág

2010.07.01. 15:57

Ez az autó tényleg repül!

<p>Ilyet eddig csak a filmeken láthattunk, pedig ez a valóság. Megkapta a repülési engedélyt a világ első repülő autója, így hamarosan a közutakon futnak.</p>

Amióta léteznek forgalmi dugók, azóta él az álom: bárcsak felemelkedhetne az autó a levegőbe átrepülve a közlekedési káoszt. Az álomból valóság lett. A Terrafugia cég megalkotta Transition elnevezésű autóvá alakítható sortrepülőjét. A jármű kicsi, szárnyai egy gombnyomásra simulnak a jármű oldalához, illetve nyílnak ki repülés előtt, vagyis: összeázva elfér egy garázsban is. A jármű első tesztrepüléseit még tavaly márciusban hajtották végre, majd tovább tökéletesítették. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a jármű majdnem nehezebb lett a megengedettnél (a könnyű sportrepülők megengedett súlya mintegy 600 kilogramm), ezért több fontos biztonsági elemet sem tudott beletenni a gyártó.

Megadták a repülési engedélyt

A Nemzeti Autópálya-és Közlekedésbiztonsági Igazgatóság végül a súlytöbblet ellenére is megadta az engedélyeket, de kikötötte, hogy a kötelező biztonsági elemeket építsék be. Azért volt fontos, hogy könnyű sportrepülőkén minősítsék a kétéltű járművet mert ezekhez könnyen, 20 órányi oktató repüléssel meg lehet szerezni a jogosítványt.
Ezzel elhárult minden akadály, hogy a jármű forgalomba kerüljön. Az érdeklődés pedig nem csekély.

Paraméterek

A 185 kilométeres maximális sebességű kétüléses gép benzinnel működik, egy tankkal 640 kilométer szárnyalásra képes.
Eddig 70 megrendelő tette le a 10 ezer dolláros foglalót a 194 ezer dollárba (mintegy 45 millió forint) kerülő repülő autóra.

Nézze meg a képeket >>>
Nézze meg a videót is >>>

Carl Dietrich, a Terrafugi megalkotója úgy nyilatkozott: "Ez az áttörés megváltoztatja a világot a személyes mobilitás terén - ez az, amire a repülés szerelmesei már 1918 óta törekednek." Állítja: a jármű legnagyobb előnye a szabadabb közlekedés mellett, a biztonsága. A tulajdonosnak megadja a választás lehetőségét: jó időben bátran lehet repülni, de rossz időben a közúton használható a repülő autó.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!