Nagyvilág

2010.07.03. 09:15

Elárulta az állítólagos orosz kémhálózat két tagja, hogy kicsodák valójában

<p>Feltárta valódi személyazonosságát az Egyesült Államokban őrizetbe vett állítólagos orosz kémhálózat két tagja - közölte pénteken az illetékes ügyész hivatal. A bejelentés szerint egy bíró elrendelte az előzetes letartóztatásukat egy harmadik gyanúsítottal együtt, majd ezt követően nyilatkozatot tettek, és ebben közölték: ők orosz állampolgárok, majd megmondták a nevüket.</p>

Az állítólagos orosz kémhálózat őrizetbe vett tíz tagja közül "Michael Zottoli" és "Patricia Mills" elmondta el: férj és feleség, orosz állampolgárok, van családjuk, akik Oroszországban élnek, a valódi nevük pedig Mihail Kucik és Natália Pereverzeva. Ők és egy harmadik gyanúsított, Mihail Szemenko kerültek előzetes letartóztatásba pénteken.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy őrizetbe vettek tíz állítólagos orosz kémet, az FBI több mint tíz évig tartó nyomozása után. Az FBI szerint a gyanúsítottak orosz hírszerzési kiképzést kaptak, és hosszú távú küldetésen voltak, beépülve az amerikai társadalomba.

Az FBI szerint egyebek mellett Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett megtudniuk csak a belső politikai körök által ismert információkat. Az ügynek van egy 11-ik gyanúsítottja is. Ő az 54 éves Christopher Robert Metsos, akit a ciprusi hatóságok vettek őrizetbe a héten, amikor egy Budapestre készülő repülőre akart felszállni Larnacában. Később 26 és fél ezer dolláros óvadék ellenében elengedték a férfit, aki ez után eltűnt, és azt gyanítják, hogy átment Ciprus török részére, amivel nincs kiadatási egyezménye a görög Ciprusnak.

Az amerikai hatóságok pénteken azt közölték, hogy több tucat titkosított üzenetet vizsgálnak, és átkutatták a Kucik-Pereverzeva házaspár otthonát, ahol egyéb bizonyítékok mellett 80 ezer dollárt találtak készpénzben, méghozzá "ugyanolyan csomagolásban, mint amilyenben a többi gyanúsított esetében is felfedeztek pénzeket." Átvizsgálták a házaspár bankszámláit is.

A hamis személyazonosságokkal kapcsolatos információkat azután kapták meg a nyomozók, hogy az egyik gyanúsított, a 28 éves Anna Chapman volt férje interjút adott a Daily Telegraph-nak. A férfi azt mondta a brit lapnak: öt évvel ezelőtt váltak el, és nem lepte meg a kémhálózat híre, mert ex-felesége sokat mesélt a hatalmaskodó apjáról, aki KGB-s volt. A férfi szerint volt felesége apja nyomására lett kém.

Jelenleg a tízből kilencen vannak előzetesben, a tízedik, egy perui származású újságírónő 2500 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra került, de továbbra is házi őrizetben van. Ő Vicky Pelaez, a tízek egyikének, Juan Lazarónak a felesége. Lazaro is bevallotta állítólag, hogy orosz, de még nem volt hajlandó elárulni a valódi nevét. Az FBI szerint azt mondta vallomásában, hogy "hűségesebb az orosz hírszerzési szolgálathoz, mint a saját fiához."

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!