Nagyvilág

2010.07.30. 13:52

Arc a Marson? - Itt a bizonyíték!

<p>3D-s képeket készített a NASA a legendás Mars-arcról.</p>

Évtizedek óta izgatja az emberek fantáziáját, hogy a Mars (Cydonia nevű területéről) készült 1976-as meglepő fotón valóban egy emberi arc látható, vagy csak egy arra hasonlító képződmény. Bár az általános vélekedés szerint a Viking űrszonda által megörökített Mars-arc minden bizonnyal természeti erők műve, de sokan meg vannak róla győződve, hogy valójában egy értelmes lényektől származó, arc formájú építmény. A NASA állítása szerint az illúziót csak a fény és árnyék játéka kelti. Némelyek ezt a titkolózás biztos jeleként értékelték. A digitálisan felnagyított képek azonban bebizonyították: erodálódott felszínű sziklaalakzatról van szó. 30 évvel a legendás képek napvilágra kerülése után itt egy újabb bizonyíték arra, hogy a Mars-arc úgy ahogyan néhányan gondolták nem létezik!

Nézze meg videón >>>

Az évforduló kapcsán az európai „Mars Express" nevű szondának – mely 2004 eleje óta dolgozik a térségben – sikerült elkészítenie az első és igen részletes háromdimenziós képet a sziklaalakzatról. A kép minőségének javításához felhasználták az amerikai „Mars Global Surveyor" adatait is. Az így kapott kép történelmi jelentőségű, hiszen profilból még nem látta senki az „arcot”.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!