Nagyvilág

2010.07.05. 20:45

A pamplonai bikafuttatáson tilos a vuvuzela

<p>Hétfőn a pamplonai városvezetés megtiltotta, hogy a kedden kezdődő San Fermin ünnepségsorozaton bárki is a foci világbajnokságról ismert kürtöt, vuvuzelát használjon.</p>

A spanyol városban a 16.század óta tartanak bikafuttatásokat. A rendezvény igen népszerű a külföldiek körében is, évente tízezrek látogatnak el, hogy részt vegyenek a futtatáson. A városvezetést a tiltást a "kellemetlen, és a szomszédok számára veszélyes zajszinttel" indokolták.

A vuvuzela dél-afrikai találmány. A vb meccsein a fülsiketítő hangjáról híresült el. A külföldi tévétársaságok kénytelenek voltak szűrőket beépíteni, annyira zavaró volt a hangszer hangja. A pamplonai fesztivál most nem csak San Fermin és a bikafuttatás jegyében zajlik majd, hanem a fociőrülettel is számolniuk kell az észak-spanyol város vezetőinek. Szerdán játszik ugyanis elődöntőt Spanyolország Németországgal.

A kilencnapos San Fermin ünnep alatt rengeteg bikaviadalt rendeznek. Pamplonában reggelenként az egyik fő attrakció, amikor fiatal bikákat engednek ki az óváros utcáira, a vállalkozó szellemű és bátor látogatók pedig futnak az állatok elől. Tavaly egy futó nem volt elég ügyes és halálra taposta egy bika.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!