Nagyvilág

2010.07.30. 12:36

A hackerek új célpontja: az okostelefon

<p>A szoftverbiztonsági szakemberek szerint a mobiltelefonok egyre inkább célpontjai lesznek a számítógépes kalózoknak, a hackereknek.</p>

Az AFP pénteki jelentése szerint egyre többen töltenek le egyre furcsább alkalmazásokat készülékükre, amelyek tele vannak személyes adatokkal. Az okostelefonok és a kéziszámítógépek sok adatot tárolhatnak: banki adatokat, vásárlási szokásokat, illetve a felhasználó mozgása is követhető.

A szakemberek szerint sokan gondolkodás nélkül letöltenek programokat a készülékükre. Bele sem gondolnak, hogy ez akár veszélyes is lehet. Egy felmérés 300 ezer mobiltelefonalkalmazást vizsgált meg, és közülük jópár volt, amelyek jóval több, a gépen tárolt adathoz fértek hozzá, mint azt a felhasználó gondolta volna. Elég csak arra gondolni, hogy sokan a különböző jelszavaikat is a gépben tárolják, vagy a telefonszámok, emailcímek, navigációs adatok is hozzáférhetővé válhatnak. A Lookout Mobile Security cég ügyvezető igazgatója példaként említette, hogy egy háttérkép letöltésekor a rendszer tárolta a telefonszámot, amelyre az alkalmazást mentették. Egy kínai cég szerverére kerültek az adatok. John Hering kiemelte: egy egyszerű háttérkép letöltése nem indokolja a telefonszám elraktározását.

Egy orosz hecker nemrég egy legális játékot tett elérhetővé. Sokan le is töltötték. Ám egy vírust is elrejtett a programban, amely egy idő után aktivizálódott, és emelt díjas számokat hívogatott. A számlán nemzetközi hívások jelentek meg, az összeg egy jelentős része pedig a hacker számláján landolt. A szakemberek azt javasolják, hogy az okostelefonokra telepítsenek tulajdonosaik vírusirtó programot, és megfontoltan töltsenek le alkalmazásokat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!