Nagyvilág

2010.06.21. 20:00

Történelmi döntés az Egyesült Államokban

<p>Mérföldkőnek számító döntést hozott az Egyesült Államok Legfelső Bírósága hétfőn. A testület határozatában megszüntette egy genetikailag módosított növény magjának négy éve tartó eladási tilalmát.</p>

A testület a Monsanto nevű multinacionális cég lucerna magjának ügyében mondta ki a tilalom feloldását.

A Monsanto  genetikailag módosított és ezáltal a gyomokkal szemben ellenálló lucernamagjának ültetését és eladását 2007-ben tiltotta meg egy kaliforniai bíróság addig, amíg a kormányzat felül nem vizsgálja a környezeti hatásokat. A döntést 2009-ben megerősítette egy fellebbviteli bíróság.

A Legfelső Bíróság hétfőn 7:1 arányban úgy döntött, hogy az alsóbb fokú bíróság túllépte hatáskörét, és döntésével "megakadályozta a Mezőgazdasági Minisztériumot is, hogy szabályozza a Monsanto termékét, az RRA-t."

A Legfelső Bíróság utasította az amerikai szakminisztériumhoz tartozó Állat - és Növényegészségügyi Ellenőrző Szolgálatot (APHIS), hogy készítse el a régóta várt környezeti hatásvizsgálatot, amelyet nem végeztek el, mielőtt a kormány engedélyt adott 2004-ben a genetikailag módosított magok kereskedelmére.

A természetes magokkal dolgozó farmerek hevesen elutasítják a genetikailag módosítottakat, mert szerintük az megfertőzi a saját ültetvényeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!