Nagyvilág

2010.06.24. 18:24

Egyre rosszabb az árvízi helyzet Kínában

<p>Nem csendesedett a heves esőzés csütörtökön sem Kína déli részén, ahol több mint kétszáz ember vesztette eddig életét az ítéletidő miatt, és több millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.</p>

Az áradások és a földcsuszamlások okozta veszély miatt több vészhelyzeti műveleti központot állítottak fel a térségben, ahová egy héten belül másodszor látogatott el Ven Csia-pao kínai miniszterelnök. A legrosszabb a helyzet Csianghszi tartományban és a szomszédos Fucsianban, ahol 24 óra alatt 196 milliméternyi csapadék hullott - közölte a civil ügyek minisztériuma, amely a meteorológiai jelentéseket idézve arra figyelmeztetett, hogy a térség öt tartományában a következő napokban sem javul számottevően a helyzet. A régió csaknem valamennyi folyója átlépte mér a valaha mért legmagasabb vízállást, a gátak mentén pedig mintegy 2,6 millió ember védekezik.

Az áradások és földcsuszamlások által leginkább sújtott területre több mint 15 ezer katonát vezényeltek, hogy segítsék a katasztrófavédelem mentési munkálatait. Legkevesebb 211 ember életét azonban már nem tudták megmenteni, 119 személyt pedig még mindig eltűntként tartanak számon. A több mint tíz napja tartó esőzések miatt eddig 2,4 millió embert kellett kitelepíteni lakhelyéről, és több mint 1,6 millió hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt, ahol a becslések szerint a termények mintegy 17 százaléka teljesen elpusztult.

Súlyos károk keletkeztek az épített környezetben is: a Csianghszi tartományban lévő Fuhe folyó mentén több lakott területet is elöntött a víz, közte Fucsou városát is, amelynek egyes részein komplett lakónegyedek állnak víz alatt. A város folyóvá vált utcáit csónakokon járják a katonák, hogy a tetőkre és fákra menekült embereket biztonságos helyre vigyék.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint 1998 óta nem volt ilyen súlyos árvízi helyzet Kínában. Akkor mintegy 3600 ember vesztette életét és több mint 20 millió lakónak kellett elhagynia otthonát az elöntött területeken.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!