Nagyvilág

2010.06.26. 16:50

A G8-ak még nem tudtak megegyezni a bankadóról

<p>Nincs egyezség a világ legfejlettebb országai tömörítő G8-ak között a globális bankadó bevezetéséről - számolt be szombaton egy magas rangú kanadai diplomata. A csúcstalálkozót Torontótól nem messze, Huntsville-ben tartják, amelyen a házigazdákon kívül Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok vesz részt.</p>

Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Amerika támogatná a bankadó bevezetését, valamint a nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatását. Az így befolyó pénzből az esetleges jövőbeni válságok költségét fedeznék. Kanada ugyanakkor ellenzi az adó bevezetését. Mint a kormányszóvivő fogalmazott: "országunkban, csakúgy mint néhány másik államban, a bankok nem omlottak össze, így nem is kellett erre költenünk, ezért nem is akarunk semmilyen adót bevezetni" - hangsúlyozta Dimitri Soudas. Hozzátette, hogy ugyanakkor megértik azokat az országokat, amelyek közpénzt használtak fel a pénzintézetek megmentéséhez, vagy ahol csődbe mentek a bankok, és most egy ilyen adóval vennék elejét a jövőbeni gondoknak.

A kanadai kormányfő egyébként a nap folyamán nem csak a G8-akkal, hanem a kibővített csoporttal, a G20-ak vezetőivel is tárgyal a bankadóról. A G20-as csoportban a "nyolcakon" kívül további fejlődő és jelentős gazdasági erőt képviselő országok vannak, mint például Brazília, India, Ausztrália, Törökország és Kína.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!