Nagyvilág

2010.05.19. 16:53

Válságintézkedések Spanyolországban - görög recept szerint

<p>Megemelik a magas jövedelműek adóját Spanyolországban - közölte szerdán a kormányfő.</p>

Jose Luis Rodriguez Zapatero azt mondta ezzel is azt akarják elérni, hogy csökkenjen az aggasztó államháztartási hiány.


A spanyol miniszterelnök hangsúlyozta madridi sajtókonferenciáján, hogy a spanyolok többsége támogatja kormánya intézkedéseit, hogy a tehetősebbek is vállaljanak nagyon részt a gondok enyhítéséből. Zapatero közölte: a megszorítások sújtják a közalkalmazottakat és a nyugdíjasokat. A következő egy évben öt százalékkal csökken a közalkalmazottak bére, a kormányadminisztrációban dolgozóké pedig 15 százalékkal. 2011-ig befagyasztják a nyugdíjakat. Ezen túl megszüntetik az újszülöttek után járó bónuszt, az úgynevezett "bébicsekket", ami babánként 2500 eurós egyszeri támogatást jelentett a családoknak.

A spanyol kormányfő szerint az intézkedésekkel 15 milliárd eurót takaríthat meg az állam egy éven belül. Zapatero nem részletezte pontos számokkal adóemelési tervét. Azt azonban közölte: a középosztályt nem fogja érinteni az emelés.

A két legnagyobb szakszervezet június 2-ára általános sztrájkot hirdetett a közigazgatásban, és közölték: május 20-án tüntetések lesznek országszerte.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!