Nagyvilág

2010.05.18. 16:08

Visszatérnek a modernizált Zil-kocsik a Kremlben

<p>Visszaülhetnek Oroszország vezetői a szovjet idők autójába, a Zil-be, ami azt jelentené, hogy megszabadulnak a régen is státusszimbólumnak tartott fekete Mercedesektől - közölte kedden az AFP.</p>

A francia hírügynökség a Kreml gazdasági vezetőjének hétfő esti kijelentését idézte. Vlagyimir Kozsin azt mondta a moszkvai Echo rádiónak, hogy "az orosz államfő utasítást adott a kérés megvitatására, ezért nem zárható ki, hogy belátható időn belül több új, modernizált Zil-t rendel a Kreml".


Kozsin nem indokolta meg a váltást, de Dmitrij Medvegyev, orosz államfő utasítása feltehetően összefügg azzal az új politikai irányvonallal, hogy az orosz autóipart kell erősen támogatni. Medvegyev és Vlagyimir Putyin kormányfő is Mercedesszel jár jelenleg, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal alacsonyabb rangú tisztségviselői valamint a kormány tagjai viszont BMW-t használnak.

A hatalmas, rendszerint nyitott Zil-t akkor látta a világ, amikor a Szovjetunió idején katonai parádék voltak május 9-én, a Győzelem Napján és november 7-én, az 1917-es forradalom évfordulóján. Ilyenkor az aktuális védelmi miniszter a Zil-ben állva szemlélte meg a hadsereg díszegységeit a Vörös téren.

A moszkvai Zil-gyár szóvivője üdvözölte az elnöki döntést, és közölte, hogy készek állnak az igények kielégítésére. A Szovjetunió után a gyár termelése drasztikusan csökkent, és jelenleg leginkább teherautókat készít. "Új típusaink vannak, de részleteket nem árulhatok el. A Zil mindig kész dolgozni."- mondta a szóvivő kedden a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek.

A gyárat 1916-ban alapították a cári Oroszország utolsó évében. A magáncég ekkor FIAT- teherautókat gyártott, de a bolsevik forradalom után államosították és 1924-től szovjet teherkocsikat kezdett készíteni. 1931-től 1956-ig Sztálin nevét viselte a gyár, ezután viszont a volt igazgató, Lihacsov nevét vette fel. Az első limuzin párt - és kormányvezetőknek, a Zis 101-es 1936-ban gördült le a futószalagról.
- Független Hírügynökség -

Címkék#Kreml#Zil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!