Nagyvilág

2010.05.01. 09:56

Mini kémrepülõt fejlesztett ki Szerbia

<p>Elkészült az elsõ szerb pilótanélküli kémrepülõ, a Vrabac (veréb). A Blic címû napilap szombati tudósítása szerint a könnyû kisgép szinte hangtalanul repül, érzékeny infrakamerái pedig még este is kirajzolják egy ember ráncait.</p>

Ezenkívül minden mozgást képes rögzíteni, illetve a legkisebb hõingadozást is érzékeli. Az adatokat biztonságos vonalon továbbítja a földre. A gép 500 méter magasba tud emelkedni, 1 órát képes repülni, körülbelül 60 kilométeres sebességgel. Az adatokat 12 kilométeres körben képes továbbítani a bázisnak. Az egész szerkezet pedig egy katonai hátizsákban is elfér.

A repülõt a belgrádi katonatechnikai intézet fejlesztette ki 10 millió dinárból (mintegy 26 millió forint). A szerb hadsereg részére szánták, hogy lecseréljék a jelenleg üzemelõ izraeli gyártmányú gépeket. A Blic jelentése szerint a Veréb iránt már a Szlovénia, Szlovákia, Ukrajna, Irak, Algéria, Líbia és Egyiptom is érdeklõdött már. A szerb repülõ kezelése jóval könnyebb az izraelinél. A belgrádi gép indításához ugyanis nem kell katapult. Elég ha a katona feldobja a levegõbe és a szerkezet máris repül.

A fejlesztõk kiemelték: nem csak hadicélokra alkalmazható a Veréb, hanem civilekre is. Katasztrófáknál, például áradásnál, nagy tüzeknél lehet hasznos a szerkezet, hogy a levegõbõl közvetített képpel segítse a mentési munkálatokat. A szerbek most egy olyan gépen dolgoznak, amelynek 100 kilométeres hatótávolsága van.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!