Nagyvilág

2010.05.17. 19:41

Kettős állampolgárság - kedden üléseznek Szlovákiában

<p>A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény parlamenti beterjesztése miatt Robert Fico keddre összehívta a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának ülését.</p>

A szlovák kormányfő a múlt héten jelezte: ezt a lépést azonnal megteszi, ha a magyar Országgyűlés elé kerül az állampolgársági törvény módosító javaslata.


Fico kormánya múlt pénteki, ez ügyben összehívott rendkívüli ülése után jelezte: Pozsony azonnal törvénymódosításokkal fog reagálni a magyar törvényre, ha azt a szlovák féllel folytatott konzultáció nélkül fogadják el. Már akkor is elmondta, hogy a magyar parlamenti beterjesztés után összeül az említett biztonsági tanács.

Fico a múlt héten többször is leszögezte, hogy Pozsony biztonsági kockázatnak tekinti a törvény egyoldalú, konzultációk nélküli elfogadását. Egy ilyen lépés szerinte ellentétes a nemzetközi joggal, és ellentétes a jószomszédi viszony elveivel is. Éppen ezért nemzetközi intézményekhez fordulnak az ügyben.

Fico a szlovák pártok összefogását sürgette pénteki sajtótájékoztatóján. Azt mondta, ebben az esetben el kellene felejteniük, hogy június 12-én Szlovákiában választás lesz.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!