Nagyvilág

2010.05.04. 15:51

Keményebb szabályozást sürget a pénzügyi biztos a hitelminõsítõ cégek ellen

<p>Keményebb szabályozást sürgetett kedden az Európai Bizottság pénzügyi biztosa a hitelminõsítõ cégek ellen.</p>

Michel Barnier azt mondta az Európai Parlamentben, hogy "tovább kell menni, mivel ezek az ügynökségek a teljes pénzügyi és gazdasági rendszerre hatással vannak."

A biztos kijelentése arra vonatkozott, hogy tavaly decemberben változásokat vettek tervbe az Európai Unióban, de a megfogalmazása szerint "ezek a tervek már nem elegendõek, miután a leminõsítések is közrejátszottak a piaci megrázkódtatásokban". Barnier megjegyzése elõtt egy héttel az Európai Bizottság felszólította a hitelminõsítõ cégeket, hogy "cselekedjenek felelõsen. A felszólítást azt váltotta ki, hogy a Standard & Poor s a bóvli kategóriába sorolta a görög állampapírokat. A S&P leminõsítette Spanyolországot és Portugáliát is, ami sokkhatást váltott ki az euróra és a világpiacra nézve.

Az Európai Unió tavaly egyetértett abban, hogy rendszabályokkal kell megfékezni a hitelminõsítõket. A tervbe vett intézkedések között szerepelt, hogy kötelezni kell õket a mûködéshez szükséges regisztrálásra, kötelezni kell õket, hogy átláthatóak legyenek, és fogadják el a szabályokat, különben a mûködési engedélyüket kockáztatják. Ezek az elképzelések decemberig nem lettek hatályba lépõ szabályok, a hitelminõsítõk azonban megkezdhetik a regisztrációs eljárásokat a következõ hónaptól..

Michel Barnier kedden sürgette az intézkedések minél elõbbi újraértékelését, és további rendszabályokra szólított fel. Azt mondta az Európai Parlament ülésszakán a képviselõknek: "nem biztos abban, hogy a tavaly tervbe vett rendszabályok elegendõek, és akkor alakult ki benne ez a vélemény, amikor brutálisan leminõsítették a Görögországot."
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!