Nagyvilág

2010.05.22. 12:21

Harmincéves születésnapját ünnepli a Pacman

<p>Harmincadik születésnapját ünnepli szombaton a világ egyik legismertebb videójátékának számító Pacman, amely 1980. május 22-én jelent meg Japánban. A nyolcvanas évek egyik ikonjává vált játék előtt a Google a keresőoldalán tiszteleg, ahol a megszokott Google felirat a Pacman egy játszható verziójára vált.</p>

A Namco nevű japán videójáték-gyártó eredetileg Puck Man néven jelentette meg játékát Japánban, harminc évvel ezelőtt. A később legendássá vált játék szülőhazájában is sikeres volt, de az nem volt mérhető ahhoz, ahogy az Egyesült Államokban fogadták az amerikai piac kedvéért Pacman-re átkeresztelt játékot.

Az 1980 októberében bemutatott játék alig egy éven belül a legsikeresebb videójáték lett: csak az Egyesült Államokban több mint százezer darabot adtak el a játékgépből, meglepve ezzel az akkor még gyerekcipőben járó videojáték-ipart is. A Pacman egyike annak a három videójátéknak, amely ki van állítva a washingtoni Smithsonian múzeumban.

A játék alkotója, Ivatani Toru egy interjúban "az első aranyos játékként" jellemezte a Pacmant. Elmondása szerint a Pacman-nel többek között a lányokat akarta a játéktermekbe csábítani, ahol addig szinte csak agresszív, lövöldözős játékok voltak. A Pacmant az első olyan videójátékként tartják nyilván, amellyel nők is szívesen játszottak.

A Google keresőoldalán tiszteleg a játék előtt. A Google feliratot egy játszható Pacman-pályává változtatták, amely 48 órán át lesz az oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!