Nagyvilág

2010.05.08. 11:06

Ágyúval mennek az osztrák határra a szentgotthárdi civilek

<p>Adj hangot! - ezzel a címmel, az utolsó nagy demonstrációra készül a Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás Egyesület.</p>

A közleményük szerint hamarosan döntenek Ausztriában arról, hogy engedélyezik-e Szentgotthárd határában a tervezett szemétégető megépítését, vagy nemet mondanak a beruházásra.


A PRONAS arra kéri a város lakosságát, hogy a döntés előtt utoljára adjanak még egyszer hangot tiltakozásuknak, és menjenek el május 8-án, szombaton, 14 órakor a város főterén kezdődő demonstrációra. A város központjából ágyúkkal, huszárok felvezetésével, vonul a tiltakozók csapata a határra, ahol jelképesen átlövik a tiltakozás hangját Ausztriába.

Korábban, 2009. február elején a burgenlandi hatóságok első fokon engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégető építését, amely ellen a magyar fél fellebbezést nyújtott be. A Greenpeace már korábban is komoly kritikát fogalmazott meg a tervezett hulladékégető környezeti hatásvizsgálatával kapcsolatban a Burgenlandi Tartományi Kormányzat részére, amelyhez 2008 tavaszán juttatta el azt. Az üzem tervezett égetési kapacitása 325.000 tonna hulladék évente. A "zöldek" szerint ez, az adott helyszínre teljesen túlméretezett, nincs rá igény. Burgenland egész területén évente jelenleg csak 30.000 tonna hulladék keletkezik. Ezért az üzemhez a hulladék legalább kétharmadát importálni kellene. Ezek a hulladék-transzportok ökológiai és környezetvédelmi szempontok miatt is elutasítandóak - ez a Greenpeace és a helyi civilek álláspontja.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!