Nagyvilág

2010.05.11. 20:56

Ellopták a Mojave Nemzeti Parkból a keresztet

<p>Ellopták a Mojave Nemzeti Parkból az amerikai háborús áldozatoknak emelt keresztet, amely miatt a Legfelső Bíróságig eljutó vita kerekedett az Egyesült Államokban - közölte kedden a park vezetősége.</p>

A szövetségi Legfelső Bíróság a minap utasította el a kereszt eltávolítását kérő beadványt.


Mojave Nemzeti Park keddi közleménye szerint a több mint két méter magas jelképet valamikor vasárnap vagy hétfőn lopták el az ismeretlen tettesek. A park szóvivője, Linda Slater azt mondta az AFP-nak, hogy a kaliforniai hatóságok egy fadobozzal vették körbe a keresztet, mert sejtették, hogy valaki el fogja mozdítani a jogi vita idején. A szóvivő közölte, hogy szombaton eltűnt a fadoboz, és amikor hétfőn kimentek a park munkatársai megnézni, hogy mi van a kereszttel, annak már a hűlt helyét találták.

A szövetségi Legfelső Bíróság néhány napja döntött úgy, hogy a kereszt jelenléte nem szegi meg az alkotmányt, mert az első világháborúban elesett amerikai katonák emlékére Kaliforniában 76 évvel ezelőtt felállított kereszt nem hágja át az egyház és az állam szétválasztásának alkotmányos alapelvét. Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága ezzel felülírt egy előző bíróság döntését, amely elrendelte a kereszt eltávolítását.

A kereszt ellenzői azzal érveltek a Legfelső Bíróságon, hogy sérül az államnak a vallásokkal szembeni pártatlansága. Muzulmán és zsidó háborús veteráncsoportok álláspontja azt, hogy a mojavei kereszt mint vallási jelkép kirekeszti őket. A Legfelső Bíróság döntésének egyik indoklása szerint a mojavei kereszt nem pusztán vallási jelkép.

A kedden elutasított beadványban egyébként megtámadták azt az eljárását is, hogy megpróbálták egy magán társaság tulajdonába juttatni azt a földterületet, ahol a keresztet felállították. Az ügyben beperelték az amerikai külügyminisztérium egyik felelősét, akinek feladatköre a nemzeti parkok kezelése, illetve a Mojave-park egyik volt alkalmazottját.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!