Nagyvilág

2010.05.29. 19:18

Cseh választások - a szociáldemokraták vezetnek a statisztikai hivatal szerint

<p>A baloldali Szociáldemokrata Párt (CSSD) kapta a voksok 23,3 százalékát, míg a Polgári Demokratikus Párt (ODS) a szavazatok 19,1 százalékát szerezte meg, a voksok 51,8 százalékos feldolgozottságánál, a csehországi parlamenti választásokon - közölte szombaton a Cseh Statisztikai Hivatal.</p>

Politikai elemzők szerint hiába nyernek a szociáldemokraták, életképes koalíciót csak a jobboldal - azaz az ODS - hoz majd létre. Több partnerük is lehet, például a szavazatok 15,1 százalékát megszerző TOP 09 nevű párt, vagy a 10,9 százalékon álló Közügyek Pártja.

Felmerült, hogy a szociáldemokraták majd a Kommunista Párttal lépnek koalícióra, de ez nem történik meg, mivel a kommunisták a voksok csupán 12,2 százalékát szerezték meg.

A Szociáldemokrata Párt és a Polgári Demokratikus Párt is a gazdaság fellendítését tűzte zászlajára a kampány során.

A Jiří Paroubek vezette szociáldemokraták a korrupció elleni harccal, a külföldi befektetők Csehországba csábításával és az Európai Uniós pénzek hatékonyabb felhasználásával tennék növekedési pályára a gazdaságot, míg Petr Nečas polgári pártja az állami kiadások lefaragásában, az alacsony adókban, valamint a nyugdíj- és egészségügyi reformban látja a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!