Nagyvilág

2010.05.04. 17:13

Az újgazdag oroszok helikopterekbe fektetik pénzüket

<p>Tekintet nélkül a gazdasági világválságra, az orosz újgazdagok körében a helikopter vált a legújabb státuszszimbólummá – írja a Financial Times-ra hivatkozva az ukrán UNIAN hírügynökség.</p>

Az elmúlt 20 év gazdasági felemelkedése során kezdetben a sikkes személygépkocsik jelentették a sikeresség szimbólumát a meggazdagodó oroszok körében. Ám – mivel a közutak nem szélesedtek – a megnövekedett járműpark idővel gyakorlatilag leküzdhetetlen dugókhoz vezetett Moszkvában és a többi nagyvárosban egyaránt.

A saját fontosságuk és gazdagságuk tudatába jutott orosz vállalkozók körében ekkor kezdett divatba jönni a kocsikra szerelhető megkülönböztető kék villogó, ami ideig-óráig szabad utat garantált a köznép által túlzsúfolt utakon, s amelyeket potom 25 ezer rubel (175 ezer Ft) ellenében osztogatott az orosz rendőrség szinte fűnek-fának, legyen az sikervállalkozó vagy úrigengszter.

Azonban idővel ez a megkülönböztető jelzés is elvesztette gyakorlati és szimbolikus jelentőségét, miután a felháborodó állampolgárok újabban egyre nagyobb fittyet hánynak a forgalomban előjogokat igénylő pökhendi újgazdagokra.

A tumultustól irtózó üzletemberek ezért manapság, a kék villogóknál is hatékonyabb eszköz iránt kezdtek érdeklődni, és talán nem véletlenül keltették fel a figyelmüket a helikopterek. A Financial Times értesülései szerint legalábbis eddig sohasem látoptt keresletnek kezd örvendeni az orosz bizniszmenek körében a városi forgalomban is kiválóan alkalmazható könnyűszerkezetes forgószárnyasok, amelyekkel akár háztetőkön is le lehet szállni.

Az egyetlen bökkenőt egyelőre a rendkívül szigorú oroszországi repülési szabályzatok jelentik, amelyek különösen Moszkva fölött tiltják mindennemű magán repülőszerkezetek röpködését. A legnagyobb helikopterfogalmazó cégek éppezért intenzív lobbizásba, melynek hatására már a Duma mind több képviselője is puhulni látszik. Különös tekintettel a birtokaikon kihasználatlanul árválkodó «szitakötőkre»…

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!