Nagyvilág

2010.05.05. 21:04

A francia kormány felelős a kalózellenes akcióban meghalt túsz haláláért

<p>A francia kormány szerdán teljes felelőséget vállalt egy francia férfi haláláért, aki egy tavalyi kalózellenes rajtaütés közben halt meg.</p>

Florent Lemacon 2009 április tizedikén halt meg, amikor francia kommandósok megpróbálták kiszabadítani őt, feleségét, és három másik embert szomáliai kalózok fogságából.


A francia állam "teljes felelőséget vállal" Lemacon halála miatt - közölte a francia védelmi miniszter. Herve Morin közleményében az ügyben indított vizsgálat eredményeire hivatkozva közölte, hogy a férfit megölő lövedéket egy francia katona lőtte ki. Rennes város ügyészsége is azt közölte, hogy a ballisztikai vizsgálat, és más bizonyítékok szerint is a hadsereg okolható a férfi haláláért.

Lemacon jachtját öt nappal a túszszabadítási akció előtt fogták el szomáliai kalózok, az Ádeni-öbölben. A francia haditengerészet egységei azután döntöttek a rajtaütésről, hogy a kalózokkal folytatott tárgyalások megtorpantak. A hat percig tartó akcióban négy embert, köztük Lemacon feleségét és fiát sikerült kiszabadítaniuk a francia kommandósoknak. Két kalóz meghalt, és három másikat elfogtak.

A francia kormány már korábban kárpótlást ajánlott fel a férfi feleségének. Chloe Lemacon azonban közölte, hogy majd csak azután lesz hajlandó elfogadni azt, miután a kormány hivatalosan is elismerte felelőségét férje halálában.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!