Nagyvilág

2010.04.28. 16:01

Politikai visszatérésre készül a volt pakisztáni elnök

<p>Új politikai párt alapítására készül Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök, két évvel azután, hogy elvesztette az államfõi tisztséget - közölték szerdán pakisztáni tisztségviselõk.</p>

Az elvesztett elnökválasztás óta külföldön tartózkodó Musarraf szóvivõje szerint a volt elnök kész visszatérni Pakisztánba, ahol bûnvádi eljárást indíthatnak ellene és a kormány is kikérdezné a Benazir Bhutto elleni merényletrõl.

A volt pakisztáni elnök jogi tanácsadója, Mohammed Ali Szaif az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a volt tábornok már be is adta a választási hatóságnak az új párt létrehozásáról szóló kérvényt. Szaif elmondása szerint május tizedikén tartanak meghallgatás a választási hatóságok a kérvénnyel kapcsolatban.

Az új pártot "All Pakistan Muslim League" néven indítanák, vezetõje pedig Pervez Musarraf lesz. A pakisztáni választási hatóság szóvivõje megerõsítette az AFP-nek, hogy megkapták a kérvényt és közölte, hogy a hatóság májusban dönt.

Musarraf szóvivõje elmondta: a volt elnök arra készül, hogy visszatér Pakisztánba, és kész harcolni az ellene indított eljárás ellen. A pakisztáni rendõrség tavaly augusztusban döntött úgy, hogy bûnügyi nyomozást indít a volt elnök ellen, amiért elrendelte több bíró õrizetbe vételét 2007 novemberében, a szükségállapot kihirdetése után.

Musarraf 2007 végén hirdetett szükségállapotot Pakisztánban, felfüggesztette az alkotmányt, és elbocsájtott nagyjából hatvan bírát, köztük a legfelsõbb bíróság vezetõjét. Ellenzékiek szerint az elnök attól félt, hogy a legfelsõbb bíróság nem engedélyezte volna, hogy harmadszor is elfoglalja az elnöki széket.

A volt pakisztáni elnök szóvivõje "bizonyítékok nélküli, politikai indíttatású" ügyként jellemezte a nyomozást, közölve, hogy "fényes jövõ vár Musarrafra Pakisztánban".

A pakisztáni kormány közben Musarraf kikérdezését tervezi a Benazir Bhutto ellen végrehajtott merénylettel kapcsolatban. Az ellenzéki politikust 2007 decemberében, elnökválasztási kampánya közben gyilkolták meg, amikor még Musarraf volt az államfõ. Az esettel foglalkozó ENSZ-jelentés szerint a merényletet a hatóságok könnyedén meg tudták volna akadályozni, és az ügyben indított pakisztáni nyomozást szándékosan nem végezték el rendesen.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!