Nagyvilág

2010.04.29. 18:10

Obamát is tájékoztatták a Mexikói-öbölben terjedő olajfoltról

<p>Barack Obama amerikai elnök a Mexikói-öbölben történt olajszennyezésről szóló húszperces beszámolóval kezdte szokásos reggeli hírszerzési eligazítását - közölte a Fehér Ház szóvivője.</p>

Ez azt mutatja, hogy az amerikai kormányzat különösen fontosnak tartja a komoly természeti katasztrófával fenyegető olajszivárgást. Közben már a BP brit olajcég is azt mondja, hogy a korábban becsültnél ötször több olaj szivárog az elsüllyed olajfúróból. A Mexikói-öböl partján élő rákászok pedig pert indítottak a fúrótorony üzemelői ellen, ahogy az olajfolt egyre inkább veszélyezteti Louisiana állam partvidékét.


Az olajfúrót bérlő és üzemeltető cégek ellen két rákász indított pert egy szövetségi bíróságon, legalább ötmillió dolláros kártérítést követelve a hanyag gondatlansággal vádolt vállalatoktól. A rákászok szerint a vádlottak hanyagul ellenőrizték a torony berendezéseit, és felkészületlen embereket alkalmaztak, és nem reagáltak a veszélyre utaló jelekre.

A rákászok az olajfúrót üzemelő Transocean, az azt bérlő BP, az olajfúró egyes eszközeit gyártó Cameron International, valamint a Lloyds biztosító ellen indítottak pert.

Lángokban az olajfúró-torny – Képek! >>>


Környezetvédők és az állami szervek szerint, ha a nyersolaj nagy mennyiségben éri el a mocsaras partvidéket, akkor szinte lehetetlen lesz eltakarítani. Az olajfolt nemcsak a ritka élővilágot, hanem Louisiana állam két és fél milliárd dollárt érő halászatát is veszélyeztetné.

Közben a BP egyik felsővezetője közölte, hogy már nem vitatják az amerikai hatóságok adatá, amely szerint ötször annyi olaj szivárog a tengerbe a korábban gondoltnál. Doug Suttles az NBC amerikai televíziónak adott interjúban ismerte el, hogy naponta akár ötezer hordónyi, azaz nyolcszázezer liter olaj ömölhet a Mexikói-öböl vizébe.

Suttles elmondta azt is, hogy örömmel fogadták az amerikai hadsereg felajánlását, hogy készek segítséget nyújtani a már nagyjából Jamaica nagyságú olajfolt feltakarításához. Az amerikai hadereg északi parancsnokságát vezető tábornok szerdán közölte, hogy készek, és tudnak is segíteni, de még senki sem kérte fel őket. Az olajfolttal jelenleg a BP, az amerikai parti őrség, valamint a belbiztonsági minisztérium küzd.

A Deepwater Horizon nevű platform múlt hét csütörtökön két robbanás után süllyedt a tengerfenékre. Egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget, amelyben 11 ember eltűnt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!