Nagyvilág

2010.04.15. 15:36

Kiemelték a rejtélyes robbanás után elsüllyedt dél-koreai hajó tatját

<p>Dél-koreai mentõalakulatok csütörtökön kiemelték a vízbõl a három hete, egy rejtélyes robbanás után elsüllyedt dél-koreai hadihajó tatját, 25 tengerész holttestével együtt.</p>

A hajórészt egy haditengerészeti bázisra szállítják, hogy megvizsgálják. Az észak-koreai határ közelében elsüllyedt hadihajó orr részét tíz nap múlva emelik ki a Sárga-tengerbõl.

Az 1 200 tonnás dél-koreai korvett tatját egy hatalmas úszódaru emelte ki a vízbõl, majd egy uszályra helyezte, amivel egy haditengerészeti bázisra szállítják, hogy megvizsgálják. A tatrészben talált 25 holttestet helikopterrel szállították a bázisra. Közvetlenül a hajó március 26-ai elsüllyedése után 58 tengerészt mentettek ki a vízbõl. 19 tengerészt még eltûntként tartanak nyilván, két holttestet pedig már korábban megtaláltak.

A most kiemelt tat vizsgálatát már az uszályon megkezdték a polgári és katonai nyomozók, két amerikai szakember segítségével. Szöul nemzetközi nyomozást indított a rejtélyes robbanás kiderítésére, hogy az eredményeket ne lehessen megkérdõjelezni. A több mint 120 dél-koreai szakértõ mellett hét amerikai, és három ausztrál szakértõ is részt vesz a nyomozásban, amelyhez várhatóan négy svéd is csatlakozik. Az eredményekre heteket kell várni.

A túlélõk elmondása szerint külsõ robbanás okozta a hajó elsüllyedését, elvetve azokat az elméleteket, amelyek szerint a hajó fedélzetén robbant be valami. A dél-koreai védelmi miniszter közlése szerint elképzelhetõ, hogy egy torpedó, vagy egy tengeri akna robbanhatott. Ez felvetette Phenjan felelõségét, bár dél-koreai tisztségviselõk eddig még nem vádolták meg északi szomszédjukat.

Li Mjung Bak dél-koreai elnök arra figyelmeztette az embereket, hogy amíg nem ér véget a vizsgálat, ne kezdjenek el spekulálgatni a lehetséges okokról. Az elnök "nagyon objektív vizsgálatot" ígért, és "kemény fellépést" a felelõsök ellen, bárkik is legyenek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!