Nagyvilág

2010.04.23. 17:17

"Eltűnt" a fél arca!

<p>A világ első teljes arcátültetése során újra arcot kapott az a fiatal férfi, akinek egy súlyos baleset után gyakorlatilag alig maradt arca.</p>

A műtétet Spanyolországban hajtották végre még márciusban, de csak csütörtökön tették közzé a sebészek: sikeresen végrehajtották a világ első teljes arctranszplantációját. Az alany egy meg nem nevezett fiatal farmer volt, aki egy súlyos mezőgazdasági baleset során a fél arcát elvesztette, ami pedig megmaradt belőle az is sérült, roncsolódott volt.

A barcelonai Vall d Hebron Kórházban hajtották végre a beavatkozást; a férfi arcán 30 sebész (továbbá altatóorvos, nővérek és más egészségügyi szakemberek) 24 órán át dolgoztak. Nem volt könnyű dolguk, ugyanis a férfi szája és orra helyén majdhogynem egy tátongó lyuk maradt a baleset után, aki emiatt alig tudott lélegezni, nyelni, beszélni...

A szakemberek a maratoni műtét során újraépítették az arc izomzatát és az ereket, új orrot, szájat, szájpadot és fogakat, új állkapcsot, valamint arccsontot, végül pedig új bőrt kapott a páciens.

A férfi állapota kielégítő, de hosszú időt vesz igénybe a teljes felépülése. A férfi már meg is nézte az arcát egy tükörben és intéséből kiderült: elégedett az eredménnyel. A páciens, egy közúti balesetben elhunyt férfi arcát kapta, amit a sebészek igyekeztek az ő régi arcához igazítani. Az új arca gyakorlatilag egy hibrid - monta orvoscsapatot vezető Joan Pere Barret - ami kicsit a donorra, kicsit a páciensre hasonlít.

Ez volt a tizedik ilyen jellegű műtét, de a korábbiak során csak részleges arcátültetést hajtottak végre, s ez volt az első teljes arctranszplantáció. Európában a legtöbb arcátültetést Franciaországan végezték, 2005-ben itt hajtották végre az első ilyen műtétet is Isabelle Dinoire arcán.

Ilyen volt, ilyen lett Isabelle arca – figyelem sokkoló fotó! >>>

Emlékezetes a francia asszonynak szintén csúnya roncsolódás torzította el arcát, de a 18 hónappal a műtét után teljes értékű életet élhetet új arcának köszönhetően.
- MON -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!