Nagyvilág

2010.04.22. 20:56

A világ első teljes arcátültetése Barcelonában

<p>Azt állította csütörtökön egy barcelonai kórház, hogy elvégezte a világ első teljes arcátültetését.</p>

A katalán fõváros Vall d Hebron nevû kórházának bejelentése szerint márciusban volt a mûtét, és a beteg egy férfi volt, aki öt évvel ezelõtti balesete óta nem tudott normálisan nyelni, lélegezni és beszélni.

Eddig 11 arcátültetéses mûtét volt világszerte, a barcelonai kórház szerint azonban ezek részleges transzplantációk voltak, az övék viszont teljes. A bejelentésük szerint a 22 órás operáció során a fiatal férfi új arcizmokat, bõrt, orrot, ajkakat, fogakat, szájpadlást és arccsontozatot kapott.

Joan Pere Barret a mûtétet végzõ orvoscsoport vezetõje azt mondta csütörtöki sajtókonferenciáján, hogy március 20-án végezte el a 30 fõs csoport a mûtétet, amelynek során nagyjából ugyanolyan arcot kapott a beteg, mint amilyen volt neki a balesete elõtt. Az Barret nem árulta el, hogy miféle balesetben sérült meg a páciens arca. Az orvoscsoport vezetõje szerint az új arc nem hasonlít az ismeretlen donor eredeti vonásaihoz.

"Látta magát egy tükörben, mert õ kért egyet, miután a pszichológusok azt mondták, hogy felkészült már erre. Mindez egy héttel a mûtét után történt, és a beteg nagyon jól reagált a látottakra. Nyugodt volt és elégedett" - mondta Joan Pere Barret.

Az elsõ sikeres arcátültetést Franciaországban végezték 2005-ben egy 38 éves nõn, aki saját kutyája támadott meg. Azóta Kínában, az Egyesült Államokban és Spanyolországban volt arc-transzplantációs mûtét, az ibériai országban, 2009 augusztusában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján egyébként a spanyol egészségügyi rendszer a hetedik legjobb a világon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!