Nagyvilág

2010.04.30. 07:56

A konzervatívok vezetõje nyerte az utolsó brit televíziós választási vitát

<p>A konzervatív David Cameron nyerte meg a brit kormányfõjelöltek csütörtök esti televíziós vitáját, jelentõsen megelõzve a hivatalban lévõ miniszterelnököt, Gordon Brownt - derült ki a vita után készített közvélemény-kutatások adataiból.</p>

A csütörtöki volt a három legnagyobb brit párt vezetõinek utolsó vitája a május hatodikára kiírt választások elõtt. Közben a brit sajtó azt jelentette, hogy Tony Blair volt munkáspárti kormányfõ siet Brown segítségére, és kampányolni kezd.

A harmadik, és egyben utolsó televíziós vita után készített öt felmérés átlaga szerint a konzervatív Cameron magabiztosan verte a hivatalban lévõ kormányfõt, akit Nick Clegg, a liberális demokraták vezetõje is megelõzött. A közvélemény-kutatások adatai szerint Cameront a választók 37 százaléka tartotta a legjobbnak, Clegget 32 százalék, míg Gordon Brown 25,6 százalékot ért el. Brown csak egy felmérésben nem volt az utolsó helyen.

Az választások elõtt egy héttel tartott vita fõ témája a gazdaság volt. Politikai elemzõk azt várták, hogy a pénzügyminiszterbõl kormányfõvé kinevezett Brown otthonosan fog mozogni a számára kedvezõ témával foglalkozó vitában, ezért különösen nagy csapás a kormányfõnek az eredmény.

Brownnak ezen kívül küzdenie kellett egy szerdán elkövetett baklövésével is, amikor egy kampányrendezvény után "bigott nõnek" nevezett egy 66 éves özvegyet, aki bevándorlással kapcsolatos kérdést tett fel neki. A kijelentést már az autójába beszállva tette, amikor azt hitte, hogy csak munkatársai hallják. A kormányfõ azonban elfelejtette kikapcsolni mikrofonját.

A közvélemény-kutatások szerint rosszul álló Munkáspárt segítségére Tony Blair egykori brit kormányfõ siet, aki a brit sajtóban megjelent hírek szerint pénteken kezd kampányolni. A Guardian címû brit lap információi szerint Blair dél-kelet angliai választókörzetekben fogja gyõzködni a választókat. A PA brit hírügynökség pedig úgy tudja, hogy várhatóan részt fog venni egy kampányrendezvényen, de nem valószínû, hogy Brownnal együtt fog megjelenni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!