Nagyvilág

2010.03.31. 20:19

Lefejezik a varázslás miatt halálra ítélt libanoni tévést

<p>Még a héten ki fogják végezni azt a libanoni férfit, akit boszorkányság vádjával ítéltek halálra Szaúd-Arábiában - közölte szerdán a férfi libanoni ügyvédje.</p>

A 48 éves férfit, aki egy népszerû betelefonálós mûsort vezetett egy libanoni televízióban, két éve tartoztatták le, mert mûsorában megjósolta a jövõt és tanácsokat adott a nézõknek.

"Nem hivatalos csatornákon keresztül értesültünk arról kedden este, hogy 72 órán belül ki fogják végezni a szaúdi hatóságok Ali Szabatot" - közölte a férfi ügyvédje, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Az ügyvédnõ elmondta, hogy a libanoni kormányfõhöz, és államfõhöz fordult segítségért, hogy megakadályozzák a libanoni tévés lefejezését.

Szabatot 2008 májusában tartoztatta le a szaúdi vallási rendõrség Medinában, ahol zarándoklaton volt. A férfi ellen boszorkányság miatt emeletek vádat, mert televíziós mûsorában megjósolta a jövõt. A férfit 2009 novemberében halálra ítélte egy szaúdi bíróság, amiért fekete mágiát gyakorolt, közölve, hogy az ítélet elrettent másokat a varázslástól. Az ítéletet egy fellebbviteli eljárás után is helybenhagyták.

A szaúd-arábiai törvények nem határozzák meg pontosan, hogy mi számít boszorkányságnak vagy fekete mágiának, a bírókra bízva a döntést. Szaúd-Arábia hivatalos hírügynöksége tavaly májusban jelentette, hogy az ország programot hirdetett a jóslás, kuruzslás, mágia, és boszorkányság felszámolásáért. A vallási rendõrség tagjait felkészítették arra, hogy a társadalom védelme érdekében fel tudjanak lépni a fekete mágiát használó emberek ellen. Munkájuk része az is, hogy ráirányítsák a közfigyelmet a "problémára".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!