Nagyvilág

2010.03.24. 10:43

Fenyegetõnek tartja a madárinfluenza vírusát a WHO

<p>Továbbra is veszélyes az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a madárinfluenza vírusa, amely hét ember halálát okozta több országban is, ebben az évben.</p>

Az ENSZ szakosított szervezetének szerdai közleménye szerint az emberi és állati megbetegedésekrõl rendelkezésre álló információk alapján "valós és folytatódó fenyegetést jelent a kórozó".

"A H5N1 jelû vírus bármikor mutálódhat, mivel kiszámíthatatlan, hogy mikor és hogyan kapcsolódik össze egy másik influenza kórokozóval, aminek következtében új, még fertõzõbb változat jöhet létre." - közölte Szakai Takesia, a WHO regionális tanácsadója.

Idén 21 madárinfluenzás esetet regisztrált a WHO Egyiptomban, Vietnamban és Indonéziában, és heten a betegek közül meghaltak. Ráadásul járvány tört ki baromfi-farmokon és vadmadarak között Délkelet-Ázsia más részein, valamint Bangladesben, Butánban, Indiában, Nepálban és Izraelben.

Az emberekre átterjedt madárinfluenza 2006-ban tetõzött a világon, és akkor 75 haláleset lett ismert. Azután csökkent némileg a megbetegedések és a halálesetek száma. 2009-ben 32-en haltak meg. A madárinfluenza halálozási aránya 59 százalékos.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!