Nagyvilág

2010.03.07. 17:43

Elõször látható teljes egészében az általános relativitáselmélet kézirata

<p>Bemutatták vasárnap Jeruzsálemben Albert Einstein forradalmi teóriája, az általános relativitáselmélet kéziratát. A 46 oldalas eredeti művet most először láthatja a nagyközönség teljes egészében.</p>

A jeruzsálemi kiállítás hivatalos megnyitója vasárnap este lesz, de sokan már napközben megnézhették a tudománytörténet egyik remekművét. A kiállítás apropóját két évforduló adja. Idén 50 éves az izraeli Tudományos Akadémia, és március 14-én lesz Einstein születésnapja.

Albert Einstein a németországi Ulmban született 1879. március 14-én. 1932 decemberében menekült el a nácik miatt hazájából az Egyesült Államokba, amelynek 1940-ben lett állampolgára. 1995. április 18-án halt meg Princetonban.

A legnagyobb 20. századi tudósnak tartják. Ő fejlesztette ki az általános és a speciális relativitáselméletet, nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért. A laikusok körében Einstein vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. 1999-ben Einsteint a Time folyóirat az "évszázad emberének" nevezte.

"Ez a dokumentum Albert Einstein legfontosabb intellektuális teljesítménye, amely leírja mindazt, ami tudunk a térről, az időről és a tömegvonzásról. Ez az alapja az univerzummal kapcsolatos tudásunknak, a modern kozmológiai kutatásoknak, a világegyetem szerkezetéről és tágulásáról" - mondta a kiállítás kurátora, Hanoch Gutfreund.

Einstein 1916-ban vetette papírra az általános relativitáselméletet, majd a kéziratot a jeruzsálemi Héber Egyetemnek ajándékozta 1925-ben. A kiállítás kurátora szerint amikor az "ember nézi a kéziratot, az olyan, mint ha Einstein válla mögül tekintene bele abba, ahogy a tudós dolgozik, mert látja az elegáns kézírást, a hibákat, a javításokat, a toldalékokat, és azokat a kommentárokat, amelyekkel Einstein megvilágítja munkája folyamatát". A kéziratot egyébként az állagmegóvás érdekében egy sötétített szobában mutatják be, miközben műszerek ellenőrzik a páratartalmat és a hőmérsékletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!