Nagyvilág

2010.03.26. 15:45

Betiltották Oroszországban a Mein Kampf-ot

<p>Betiltották Oroszországban a Mein Kampf-ot (Harcom). Az orosz fõügyészség pénteki bejelentése szerint Adolf Hitler könyvét "szabadon lehetett megvenni az interneten és néhány fél-legális orosz könyvesboltban, de csak mostanáig."</p>

A könyv szövegét landsbergi fogsága idején diktálta le Rudolf Hessnek Hitler, miután 1923-ban a sörpuccsban való részvételért börtönbe zárták õket többedmagukkal. A könyvben fogalmazta meg a náci párt politikai és ideológiai programját. Az elsõ kötetet 1925-ben, a másodikat 1926-ban adták ki. A könyv több országban évtizedeken át be volt tiltva. Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható. Az eredeti mû szerzõi jogai ma - miután a kiadót, az Eher-Verlagot államosították - a bajor szövetségi állam tulajdonában vannak 2015-ig, a jogvédelem lejártáig.

Az orosz fûügyészség pénteki bejelentése szerint azután döntöttek a Mein Kampf betiltásáról, hogy a közép-oroszországi Ufa városában a helyi hatóságok felfedezték, a könyv szabadon hozzáférhetõ. A helyi ügyészség kezdeményezésére a városi bíróság szélsõségesnek minõsítette a könyvet, majd úgy döntött, hogy feketelistára kell tenni. Ezt a határozatot terjesztette ki a fõügyészség egész Oroszországra.

Oroszországban van olyan törvény, amelynek alapján szélsõségesnek és nem kívánatosnak lehet minõsíteni a hitleri nemzetiszocializmus írott mûveit. A Mein Kamp azonban eddig a szürke zónában volt, a legalitás és az illegalitás határán.

A betiltásra ítélt könyvekrõl, publikációkról az orosz igazságügyi minisztérium vezet listát, ami megtekinthetõ a tárca honlapján. A listán jelenleg 573 mû található, köztük számos iszlám, illetve iszlamista szöveg, valamint magazin, kiadvány, amelyek közül nem egyet a Jehova Tanúi terjesztettek. De rajta van a feketelistán a brit történész, Hugh Trevor-Roper Hitlerrõl írt könyve is. A hatályos orosz jogszabály alapján pénzbüntetés szabható ki arra, aki tiltott mûvet ad ki és forgalmaz.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!