Nagyvilág

2010.03.09. 18:26

100 millió dolláros kártérítési per az Air France ellen

<p>100 millió dolláros kártérítési pert indított egy nigériai orvos az Air France ellen - közölte kedden az AF.</p>

Bírósági dokumentumokra hivatkozva a francia hírügynökség azt közölte, hogy a férfi azért perli a francia légitársaságot, mert szerinte "embertelen körülmények között" szállították őt Lagosba.


A felperes, Olaseni Adesina a nigériai főváros szövetségi bíróságán indította el a pert az Air France ellen. A férfi azt állítja, hogy 34 éve él Franciaországban, és francia titkosügynökök elrabolták őt 2007-ben, majd mindenféle kitoloncolási határozat nélkül felrakták az Air France egyik gépére, amely Lagosba vitte "embertelen körülmények között". Az is állítja, hogy brutálisan bántak vele.

"Tiltakoztam, mert nem akartam, hogy feltegyenek a gépre, mire többször megütöttek, kitekerték a fejemet, fojtogattak, hozzákötötték a lábaimat a derekamhoz, és így vonszoltak be a gépbe"- mondta az AFP jelentés szerint férfi, aki azt is állítja, hogy útban Lagos felé lelki és fizikai traumának volt kitéve, mert megtagadták tőle az ételt és az italt.

Adesina szerint az utasok is tiltakoztak a bánásmód ellen, és azért is, mert megbilincselték a kezét, és megláncolták a lábait. A férfi szerint később levették a láncokat, de a bilincs maradt addig, amíg Lagosban átadták őt a helyi hatóságoknak a franciák. Adesina a pénzbeli kártérítésen túl azt is követeli, hogy a bíróság nyilvánítsa törvénytelennek, alkotmányellenesnek és az emberi jogok megsértésének a franciaországi kitoloncolását. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért is toloncolták ki a férfit Franciaországból.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!