Nagyvilág

2010.02.05. 13:52

Ötvenezer áldozata volt a fel nem robbant bombáknak Laoszban

<p>Egy laoszi kormányfelmérés adatai szerint ötvenezer áldozata volt az országra dobott, de a harcok alatt fel nem robbant bombáknak 1964 és 2007 között.</p>

A pénteken nyilvánosságra hozott kutatás eredményei szerint az áldozatok hatvan százaléka meghalt, és negyven százaléka megsebesült a második indokínai háború alatt titokban ledobott amerikai bombáktól.

Az országra ledobott, és csak késõbb felrobbant bombák harmincezer embert öltek meg, és húszezret sebesítettek meg, 1964 és 2007 között - közölte a fel nem robbant bombákkal foglalkozó laoszi hatóság. "Sokkal több áldozatot találtunk, mint amire számítottunk" - közölte Mike Boddington, a szervezet tanácsadója.. A felmérés a ledobáskor fel nem robbant bombák áldozatait tartalmazza.

1964 és 1973 között az amerikai légierõ nagyjából 580 ezer bombázó küldetést hajtott végre Laosz felett, és kétmillió tonnányi bombát dobtak az országra. Ez azt jelenti, hogy tíz éven át átlagosan kilenc percenként dobta le terhét egy amerikai bombázó. Az ENSZ adatai szerint Laoszra több bombát dobtak, mint a második világháború alatt Európára, és egy fõre számítva a világ legtöbbet bombázott országának számít.

Boddington elmondása szerint az ötvenezer áldozat negyven százaléka 1973 után sérült, vagy halt meg a fel nem robbant bombáktól. Különösen nagy gondot okoznak az úgynevezett kazettás, vagy más néven fürtös bombák, amelyeknek harminc százaléka nem robbant fel becsapódáskor. Ezek a fajta bombák több száz kisebb robbanótöltetet tartalmaznak, és emberi jogi szervezetek betiltásukat követelik, mert nagy veszélyt jelentenek a civil lakosságra.

Egyes becslések szerint Laosz földjei több mint nyolcvanmillió tonna, még mindig éles fürtös bombát rejtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!