Nagyvilág

2010.02.05. 07:42

Észak-Korea szabadon engedi a határsértõ amerikai misszionáriust

<p>Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy szabadon engedik azt az amerikai misszionáriust, akit karácsony napján fogtak el az ország határõrei, miután illegálisan belépett a kommunista állam területére.</p>

A 28 éves Robert Park egyszemélyes kampányt akart folytatni Észak-Koreában, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogok megsértésére. A hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a férfi "megbánta tettét", miután látta, hogy "minden észak-koreai szabad, és boldog életet él".

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Park "õszintén megbánta tettét", amelyet "a nyugat hamis propagandájának hatására" hajtott végre. A hírügynökség azt nem közölte, hogy az amerikai mikor hagyhatja el az országot.

Észak-Korea korábban közölte, hogy január 25-én is elfogtak egy határsértõ amerikait, akirõl azonban azóta sem lehet semmit tudni. A pénteki hír õt nem említette.

Robert Park 2009 december 25-én hatolt be Észak-Koreába Kínából, egy befagyott határfolyón át. A misszionáriusnál egy, az ország vezetõjének szóló levél volt, amelyben arra szólította fel Kim Dzsong Ilt, hogy eressze szabadon a politikai foglyokat, számolja fel a börtöntáborokat, és javítson országa emberi jogi helyzetén.

Az észak-koreai hírügynökség egy interjút is közölt Parkkal, amelyben az amerikai állítólag azt mondta: nem követett volna el "ilyen bûncselekményt", ha tudja, hogy Észak-Korea tiszteletben tartja a nép jogait, és az emberek "boldog, és stabil életet élnek". Az állami hírügynökség által készített interjúban Park azt állította, hogy "kedvesen, úriemberként" bántak vele, és "a vallásszabadság teljesen biztosítva" van a kommunista országban. Az interjú szerint engedélyezték számára a napi imát, Bibliáját visszakapta, és még egy phenjani templomban tartott istentiszteleten is részt vehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!