Nagyvilág

2010.02.20. 10:15

Kisgéppel repült a texasi adóhivatalba - terrortámadás történt?

<p>Egy befolyásos amerikai muzulmán szervezet pénteken kettõs mérce alkalmazásával vádolta meg az amerikai tisztségviselõket, amiért nem nevezték terrorizmusnak a texasi adóhivatal elleni támadást.</p>

A szervezet szerint nem tétováznának terrorizmusnak nevezni az esetet, ha azt egy muzulmán követte volna el. Két ember halt meg, amikor egy 53 éves amerikai férfi csütörtökön nekivezette kisrepülõjét a szövetségi adóhivatal Austinban található épületének..

"Az adóhivatal elleni támadásra tökéletesen illik a terrorizmus jogi meghatározása, és mégsem tartják annak" - mondta Nihad Awad. Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának igazgatója hozzátette: "úgy tûnik, hogy egyes emberek és intézmények szerint csak akkor lehet terrorizmusnak nevezni egy erõszakos cselekményt, ha azt egy muzulmán követte el". Awad szerint ennek a "kettõs mércének" az alkalmazása "értelmetlenné" teszi a kifejezést.

A csütörtöki támadás után amerikai tisztségviselõk "amerikai kormányzati intézmény elleni támadásként" jellemezték az esetet, és kiemelték, hogy annak nem volt köze a nemzetközi terrorizmushoz. Austin város rendõrkapitánya "önállóan cselekvõ ember szándékos tettének" nevezte a támadást.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivõje az eset után tett nyilatkozatában elmondta: elképzelhetõ, hogy az esetet belföldi terrorizmusként fogják kezelni, de ezzel megvárják az ügyben indított nyomozás eredményeit.

Az 53 éves Jospeh Stack dühös volt az amerikai szövetségi kormányzatra, egészen pontosan az adóhivatalra. Legalábbis erre utal búcsúlevele, amelyben azzal vádolta az adóhivatalt, hogy tönkretette az életét. A férfi helyi idõ szerint csütörtök délelõtt repült bele az adóhivatal hétemeletes épületébe, ahol nagyjából 190 ember dolgozott akkor.

Szemtanúk beszámolója szerint a második emeletnek nekirepült gép hatalmas robbanással tûzgolyóvá változott. Az ott dolgozó emberek közül 13-an sérültek meg. A támadásnak két halottja van, de a holttestek azonosításáról még nem érkeztek hírek. Egyikük feltehetõen Stack, a másik pedig egy szövetségi alkalmazott lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!