Nagyvilág

2010.02.12. 14:06

Újjáélesztik az ősembert

<p>Megfejtették a 28 ezer éve kihalt Neander-völgyi ősember genetikai kódját.</p>

A pontos DNS-lánc ismeretében most már klónozható egy akár kifejlett, élő egyed is, amennyiben az eljárás elé gördített etikai akadályok elhárulnak. A történelmi jelentőségű lépés egyrészről hasznos, hisz a kísérleti célokkal létrehozott ősemberegyed tanulmányozásával fény derülhet az emberiség eredetének, fejlődésének legfontosabb kérdéseire. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a számtalan, ma már megfejtett genetikai kóddal rendelkező kihalt fajt eddig óvakodtunk új életre kelteni.

– Hat évvel ezelőtt még dollármilliókba és sok száz ember munkájába került volna megfejteni egy olyan fejlett lény, mint a Neander-völgyi ember genetikai kódját – magyarázta az Archeology magazinban a kutatás vezetője. – Ma egy ilyen feladatot a fejlett gépek egy ember segítségével elvégzik. A genetikai lánc segítségével akár holnap nekiláthatunk az ősember klónozásának. A technikai kivitelezés persze sokkal bonyolultabb, semhogy azt egyetlen cikkben kifejthetnénk. A mai ember lecsupaszított DNS-ét kell a kódok alapján módosítani, hogy aztán az így létrehozott embrió kifejlődhessen és megszülethessen - írja a Blikk.hu.

Még több részlet az eredeti oldalon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!