Nagyvilág

2010.02.28. 19:23

Franciaország természeti katasztrófává nyilvánítja a vihart - már 45 halott

<p>Franciaország formálisan is "természeti katasztrófának" fogja nyilvánítani a legalább 45 francia halálát okozó vihart - közölte vasárnap Francois Fillon francia kormányfõ.</p>

A hurrikán erejû szelekkel érkezett vihar több méteres hullámokat vert az ország nyugati partvidékén, ahol több település is víz alá került. A Xynthia névre keresztelt vihar összesen 50 ember halálát okozta egész Európában.

A francia kormányfõ egy rendkívüli miniszteri megbeszélés után jelentette be, hogy hivatalosan is "természeti kataszrófává" nyilvánítják a vihart. Ezzel állami forrásokat tudnak felszabadítani a helyi közösségek megsegítésére. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök bejelentette, hogy hétfõn ellátogat a leginkább érintett területekre.

Közben a francia belügyminisztérium bejelentette, hogy már 45-re emelkedett a vihar miatt meghalt emberek száma. A polgári védelem ugyanakkor arra figyelmeztett, hogy az áldozatok száma percrõl percre emelkedik, és a végsõ szám ennél jóval nagyobb is lehet.

A legtöbb áldozat Franciaország atlanti partvidékén, alacsonyabb területeken fekvõ településeken volt. Többségük megfulladt, de volt, akiket különbözõ repülõ tárgyak találtak el. Több település víz alá került, miután egyes helyeken nyolcméteres hullámokat okozott a vihar. A mentõalakulatok helikopterrel és motorcsónakokkal mentik az embereket.

Az erõs szelek által kidöntött villanyvezetékek miatt nagyjából egymillió háztartásban nem volt áram. Az elektromos szolgáltatás teljes helyreállítása napokat vehet igénybe. Vasárnap késõ délután félmillió fogyasztó volt még mindig áram nélkül - közölte az EDF elektromos vállalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!