Nagyvilág

2010.02.23. 14:58

Beavatkozott a francia köztársasági elnök az olajipari konfliktusba

<p>Közbeavatkozott a francia köztársasági elnök a francia olajipari óriás és a dolgozók konfliktusába, amelynek következtében több száz benzinkútnál üzemanyaghiány van Franciaországban.</p>

Sarkozy találkozott az olajipari cég vezérigazgatójával, Christophe de Margerie-vel, majd a tanácskozás után Luc Chatel  kormányszóvivõ közölte: " az államfõ és a kormány azt akarja, hogy a Total kötelezze el magát amellett, hogy nem zár be üzemeket az elkövetkezõ években."

Szerte Franciaországban, ahol tudnak, az autósok teletankolnak, hogy elkerüljék a krízist. A Total bejelentése szerint a 2600 Elf-állomásból már 249-ben elfogyott legalább egyféle benzinfajta. A cég azt is közölte, hogy leülnek a szakszervezetekkel tárgyalni.

A Total menedzsmentje a múlt pénteken azt közölte, hogy elkezdték fokozatosan leállítani a finomítást, miután a szakszervezetek meghatározatlan idõre és a Total mind a hat francia üzemére kiterjesztették a sztrájkot. A tiltakozás oka a dunkerque-i üzem bezárása.

A dolgozók múlt kedden elfoglalták a Beavatkozott a francia köztársasági elnök az olajipari konfliktusbabezárásra ítélt olajfinomítójának székházát az észak-franciaországi Dunkerque közelében. A bizonytalan helyzet miatt több mint egy hónapja sztrájkoló alkalmazottak a múlt hétfõ éjfélig adtak ultimátumot a vezetõségnek a telephely újraindítására.

Az olajfinomítóban ugyanis az olajipari termékek fogyasztásának strukturális és tartós visszaesésére hivatkozva szeptember óta szünetel a termelés, de a vállalat vezetése csak március végére ígért a dolgozóknak végleges döntést arról, hogy mi lesz az üzemmel. A bezárás több száz munkás és szerzõdéses dolgozó állását fenyegeti.

A dolgozók a Total hat finomítójában sztrájkolnak jelenleg. A cég egyelõre visszavonult, és közölte, hogy nem zárja be a Dunkerque-nél lévõ üzemet, és a többit sem, és nem bocsát el embereket. Azt azonban nem ígérték meg, hogy folytatódik a finomítás Dunkerque-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!