Nagyvilág

2010.02.20. 10:39

Az Egyesült Államok hivatalosan lezárta a nyomozást a lépfenés támadások ügyében

<p>Az Egyesült Államokban lezárták a 2001-es lépfenés támadások kapcsán indított nyomozást - jelentették be amerikai szövetségi nyomozók pénteken. A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a már korábban meggyanúsított tudós, Bruce Ivins "egyedül tervelte ki, és hajtotta végre" a támadásokat.</p>

Az FBI, az amerikai igazságügyi minisztérium valamint az amerikai posta közös nyilatkozatban jelentette be, hogy több mint nyolc évvel a lépfenés támadások után hivatalosan is lezárták az ügyben indított nyomozást. A bejelentés szerint Bruce Ivins volt az elkövetõ, aki biológiai kutatóként dolgozott az amerikai hadsereg egyik fertõzõ betegségekkel foglalkozó kutatóintézetében.

Amerikai tisztségviselõk már 2008 augusztusában bejelentették, hogy szerintük Ivins az elkövetõ, de a férfi öngyilkossága után elõkerült új bizonyítékok miatt folytatni kellett a nyomozást - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivõje. Dean Boyd az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a nyomozóknak egyebek mellett több ezer e-mailt kellett megvizsgálniuk, amelyeket az elmúlt tíz évben küldtek el.

A szeptember 11-i terrortámadásokat követõ napokban több politikus és újságíró kapott lépfenés fehér port tartalmazó borítékokat. A levelekbe rejtett lépfene-spórák öt embert öltek meg, és 17-en betegedtek meg. A nyomozókat eleinte szaktudásával segítõ Ivinsre 2007-ben kezdtek el igazán gyanakodni, miután új tudományos módszerek segítségével hozzá vezették vissza a lépfene-spórákat.

Ivins 2008 júliusában öngyilkos lett, miközben az ügyészek vádemelésre készültek ellene a lépfenés levelek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!