Nagyvilág

2010.01.27. 19:37

Katalóniában hétfőn bezárnak a mozik: sztrájkolnak a katalán szinkron miatt

<p>Sztrájkra készülnek Spanyolországban a katalóniai mozik: a tartományban hétfőn zárva maradnak a filmszínházak. Az üzemeltetők szerdán bejelentették: az ellen tiltakoznak, hogy a regionális parlament döntése értelmében a jövőben a külföldi filmek legalább 50 százalékát katalánra is le kellene szinkronizálniuk.</p>

A katalán moziszövetség vezetője azt mondta: a hónap elején elfogadott jogszabály a régió mozijainak "apokalipszisa" lesz. 2008-ban az amerikai és más külföldi filmek mindössze két százalékát fordították le katalánra. Katalóniában a spanyol mellett a katalán is hivatalos nyelv.


A becslések szerint hétfőn a régió mozijainak mintegy 80 százaléka marad zárva a sztrájk miatt.

A szakemberek szerint a politikusok döntése miatt több mozi is kénytelen lesz bezárni, mert nem lesz pénze a filmek szinkronizálására. Legutóbb 1998-ban próbálkoztak hasonló lépéssel a katalán törvényhozásban. A politikusoknak akkor visszavonulót kellett fújniuk, miután a forgalmazók közölték: beszüntetik a filmek bemutatását a régióban, ha katalánra is le kell fordítaniuk az alkotásokat.

A regionális nyelvek használatát, mint amilyen a katalán, a galíciai és a baszk, Francisco Franco diktátor tiltotta be 1939-ben. 1975-ös halála után azonban virágzásnak indultak a nyelvek és egyre többen használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!