Nagyvilág

2008.10.02. 09:12

Kína leállította a tejtermékek exportját

<p>A kínai hatóságok ígéretet tettek arra, hogy addig nem exportálnak tejtermékeket, amíg nem tudják garantálni, hogy azok biztonságosak - közölte egy japán kormányzati tisztségviselő csütörtökön.</p>

A vesekövet okozó melaminnal szennyezett tejtermékek miatt négy kisgyerek halt meg és több mint ötvenezer gyerek betegedett meg.

A névtelenül nyilatkozó japán kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy az exporttilalomról szóló döntést kedden ismertette külföldi diplomatákkal Pekingben egy kínai egészségügyi illetékes. Az eligazításon azt közölték a kínaiak, hogy leállították a tejtermékek exportját, és csak azután engedélyezik újra, ha teljesen biztonságosnak bizonyulnak.

Kínában eddig már négy csecsemő vesztette életét, és 53 ezren betegedtek meg, miután fogyasztottak a szennyezett tejtermékekből. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt melamint azért adták hozzá a tejporokhoz és tejtermékekhez, hogy fehérjében dúsnak tűnjön. A kínai hatóságok 27 embert tartóztattak le a szennyezett tejpor kapcsán kialakult élelmiszeripari botránnyal kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!