Nagyvilág

2007.09.19. 13:31

A világ tíz legszennyezettebb területe

<p>New York - Egy amerikai környezetvédelmi szervezet elkészítette a Föld tíz legszennyezettebb területének listáját. Ezek elsősorban színesfémbányászathoz és -feldolgozóiparhoz, valamint petrolkémiai iparhoz kötődő területek.</p>

Az amerikai Blacksmith Intézet idei – immár második - listáján oroszországi, kínai, indiai, perui valamint zambiai városok szerepelnek.

A szervezet szerint a listán lévő tíz területen folyó bányászati, vegyipari vagy kohászati tevékenységből eredő szennyezés közvetlenül összesen 12 millió embert veszélyeztet, ami a gyakoribb krónikus megbetegedések és az idő előtti elhalálozások számában is tetten érhető.

A lista tartalmazza a tíz legszennyezettebb települést, valamint rövid leírást a szennyező forrásról, a szennyezés mértékének alakulásáról és az (esetleg előforduló) környezetvédelmi intézkedésekről.

A világ legszennyezettebb területei - TOP 10

Sumgayit - Azerbajdzsán, Linfen - Kína, Tianjing - Kína, Sukinda - India, Vapi - India, La Oroya - Peru, Dzerzhinsk - Oroszország, Norilsk - Oroszország, Csernobil - Ukrajna, Kabwe - ZambiaAz összeállítás szerint a világrangsort egy azerbajzsáni gyártelep vezeti. A második és harmadik legmérgezőbb pont Kínában van, a negyedik helyezést egy Indiai hely "szerezte meg".

Mi a helyzet Magyarországon?

Hasonló listát hazánkban a környezetszennyezés kiterjedése és a kárelhárítás költségei alapján készítenek. Eszerint a Duna magyarországi szakasza áll az élen. A WWF a világ tíz legveszélyeztetettebb folyói közé sorolja. Bakterológiai szempontból a budapesti szakasz a teljes Duna legszennyezettebb része.

A Sajó völgye is bekerült a sorba, ott erőművek, cementgyárak, és több más üzem is működik. A legszennyezettebb területek sorába felkerült Dunaújváros térsége is, ahol évente több tízezer tonna veszélyes hulladék keletkezik.

Várpalota és környéke szintén kohászati és bányászati tevékenysége miatt van az összeállításban.

Ötödik szereplő a listán a mecseki uránbánya, mely tájsebeinek és meddőinek felszámolása Magyarország legnagyobb környezeti projektje.

(nationalgeographic.hu, FH, Blacksmith)

Kapcsolódó anyagok:

  • A Blacksmith Intézet honlapja
  • Egészségre káros benzinkutak
  • Radioaktiv szivárgás lassítja az észak-koreai atomerőmű lezárást
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!