Múzsa Díj – Nem csupán művésze, de szakértője és restaurátora is az orgonának

Akt.:
Vinnai János és dr. Torma András a díjazott személyét bejelentő tájékoztatón
Vinnai János és dr. Torma András a díjazott személyét bejelentő tájékoztatón - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Kihirdették: 2015 Miskolci Múzsa Díjasa: Szabó Balázs, az egyik legsokoldalúbb fiatal zenész.

A Miskolci Múzsa Díj tizennegyedik éve Miskolc legrangosabb kulturális elismerése, melyet 2016. január 22-én tizenötödik alkalommal adhatnak át a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A díjat alapító cég, a miskolci Szinva Net Kft., amely az informatikában vált sikeressé, valamint az azóta hozzá csatlakozott Tell-Vill Kft. és a Műépítész Kft. a díj létrehozásával a miskolci kulturális élet maradandó értékeit is meg szeretnék őrizni az utókor számára, kezdte beszédét a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke, dr. Torma András.

Mint mondta, az eddig díjazottak összetétele is reprezentálja, amit az alapító okirat is tartalmaz: ez az elismerés azoknak szól, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal.


szabobalazs_muzsa_dij

2015 Miskolci Múzsa Díjasa: Szabó Balázs | Fotó: ÉM-archív


Szűkül a kör

Elárulta: a kuratórium többször is összeült, hiszen több személy és szervezet neve is fölmerült, ám lépésről lépésre szűkült a kör, végül egyhangúlag Szabó Balázs orgonaművész mellett döntöttek.

Az elnök ismertette az ifjú művész pályájának főbb állomásait. Mint mondta, rangos nemzetközi versenygyőzelmeivel már zene­akadémista korában megalapozta azóta is töretlenül felfelé ívelő karrierjét.

Diplomáit Budapesten, Würz­burgban, Trossingenben és Rómában szerezte. Felsorolta Szabó Balázs díjait, köztük a város eddigi elismeréseit: 2008-ban Miskolcon az év emberének választották, 2010-ben pedig a város nívódíjával tüntették ki.

A Miskolci Egyetem rektora idézte dr. Batta András zenetudóst, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, aki Szabó Balázs orgonaszakértői tevékenységét a Junior Prima Díj átadásán 2010-ben e gondolattal méltatta: „Szabó Balázs nem csupán művész, hanem szakértő is – tehát tudós”.

Sőt, mindemellett régi billentyűs hangszerek res­taurálásával is foglalkozik. Munkáiban nagy hangsúlyt fektet a hangszerek eredeti állapotának és hangzásának megőrzésére, visszaállítására. Ennek érdekében csak korabeli technikával az eredetivel megegyező anyagokból dolgozik hangszerein. (A díjazottról bővebben honlapján)

Meglepetés

A díjátadóról kevés részletet árult el az elnök, arra hivatkozva, hogy az jobbára a díjazott számára is meglepetés szokott lenni. Az biztos, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban lesz (ez úgymond a színház ajándéka), rendezője pedig, mint az utóbbi években, Fandl Ferenc színművész.

Szalóczi Katalin


Miskolci Múzsa Díjasok