Multimédia

2008.12.17. 13:16

Biztonsági kiegészítés a Microsoft böngészőjéhez

<p>A Microsoft szerdától teszi elérhetővé internetes böngészőjéhez készített rendkívüli biztonsági kiegészítését.</p>

A súlyos biztonsági hibát a múlt héten fedezték fel, és azóta már kétmillió számítógép fertőződött meg vírussal.

A Microsoft arra bíztatta a cég Internet Explorer (IE) 7 nevű böngészőjét használó embereket, hogy a kiegészítést amilyen gyorsan csak tehetik telepítsék számítógépeikre. A szoftveróriás elmondása szerint azonnal mozgósította biztonsági szakembereit az egész világon, hogy nyolc nap alatt tömjék be a biztonsági rést.

A Microsoft böngészőjének hibáját kihasználva hackerek át tudják venni az irányítást a fertőzött gépek felett, jelszavakat és egyéb adatok tudnak ellopni, vagy egy számítógépes hálózat elleni támadásra tudják azt használni. A vírus megfertőzött weboldalakról jut be az Explorer hibáját kihasználva az adott oldalra látogató netező gépére. A hiba az IE korábbi verzióit is érinti, valamint a még tesztfázisbna lévő, de már használható IE8-at is.

A Trend Micro nevű számítógépes biztonsági cég szerint a nagy sietség a Microsoftnál azt mutatja, hogy tényleg nagy veszélyt jelent a hiba. A cég tízezer olyan weboldalt azonosított, amely a hibát kihasználó támadó kódot tartalmazza, míg a Sophos biztonsági cég adatai szerint naponta húszezer oldalra terjed át a vírus.

A Microsoft saját adatai szerint már több mint kétmillió számítógépet fertőződött meg. A cég böngészője számít a legelterjedtebbnek a világon: a novemberi adatok szerint a világ gépeinek majdnem háromnegyedén az Expolorer-t használják netezésre.

  • A Nokia és a T-Mobile vezet
  • Üdvözlőkártyák a YouTube-ról 
  • Már nem béta a Google Chrome böngészője
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!