Multimédia

2008.11.24. 11:24

Kinyitott Európa digitális könyvtára

<p>Sokmillió film, fénykép, festményreprodukció, hangfile, térkép, kézirat, újságcikk, mindenféle dokumentum elérhető az Europeana weboldalán.</p>

Az elképzelés az, hogy mondjuk egy cseh diák Prágából böngészhessen a brit nemzeti könyvtárban, a British Libraryben, vagy egy ír művészetkedvelő sorállás nélkül megnézhesse a Mona Lisát.

Az Europeana az ókori Alexandria híres könyvtárának mintájára kívánja felhalmozni és digitálisan elérhetővé tenni Európa műveltségét. Az Europeana csütörtökön nyílik meg egyelőre szerény 2 milliós digitalizált tétellel. Elérhető a www.europeana.eu internetes címen.

Az európai digitális kultúrkincstárnak 2010-re kell teljesen elkészülnie, akkor 10 millió tételt fog tartalmazni. Ez is csak csepp a tengerben, hiszen Európa közkönyvtáraiban 2,5 milliárd könyvet őriznek.

Ma az EU-tagállamok nemzeti könyvtáraiban a könyvállománynak mindössze 1 százaléka van digitalizálva. A cél az, hogy 2012-ben ez az arány 4 százalékra nőjön. Következő lépés lesz, hogy mindezt online is el lehessen érni.

Hasonló feladatba a Microsoftnak is beletört a bicskája. Az óriás szoftvercég 2006-ban elindította online könyvtárát, de másfél évvel később feladta, mindössze 750 ezer tétel digitalizálása után.

A Google 2004 végén fogott hasonló vállalkozásba, állítása szerint most 7 millió online elérhető könyvvel rendelkezik. Sokak szerint az Europeana a Google-könyvtárra akar válasz lenni.

Az európaiak saját dolgukat azzal nehezítik, hogy az Europeanát 21 nyelven lehet majd használni.

  • Megvan az "igazi kék" az OLED képernyőkhöz
  • Az amerikaiak felét frusztrálja a technika
  • Az iPhone nem érti a brit kiejtést
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!